Mese a játékbabáról, aki iskolába szeretett volna járni

A baba mindig a legfelső polcon ült. S a legfelső polcról kitűnően lehetett látni, hogy Jula mikor megy óvodába, és mikor érkezik haza. A baba türelmesen várt, mert tudta, ha Jula hazaérkezik, kitűnő dolgokat játszanak együtt. Meg együtt is alszanak.

Egy nyárvégi délután azonban különös dolog történt. Mikor Jula hazaérkezett, éppen csak hogy biccentett a babának. Nem emelte le a polcról. Valami egészen más, szokatlan elfoglaltságba kezdett. Egy hatalmas csomagból könyveket vett elő. S anyuval együtt gyönyörű kék papírba kötötte valamennyit.
– Holnaptól iskolás leszek! – újságolta Jula, amikor a munkával kész lett, s a babát leemelte a polcról.
– Oda se viszel el? – kérdezte a baba.
– Természetesen oda sem. És egyáltalán: ott még óvodai, azaz iskolai baba sincs. Semmilyen játék sincs. Az iskolában komoly dolgokkal foglalkozunk.

A baba csodálkozott, hogy ő nem komoly dolog, hiszen ő Jula legjobb barátja. S eddig ez volt a legkomolyabb dolog a világon. De úgy látszik, van, ami még ennél is komolyabb.
Jula másnap gyönyörű fehér blúzban és vadonatúj sötétkék szoknyában indult útnak. A baba várta, hogy a könyveket és a táskát is magával viszi. De ő semmit nem vitt magával. Csak másnap.
Délután aztán, amikor Jula leült asztalához, a baba ismét különös dologra lett figyelmes. Nem minden könyvben volt kép meg betű. Volt olyan, ami üres volt, azaz csak vonalak és kockák voltak benne.
– Ez nem könyv, hanem füzet – magyarázta Jula. – A vonalasba írom a betűket, a kockásba pedig a számokat. dsc00202
A baba kíváncsian várta, hogy milyen betűket ír Jula a füzetbe. De Jula betűk helyett apró vonalakat meg karikákat rajzolt.
– Először meg kell tanulnom a ceruzát kezelni. Meg kell tanulnom egyenes vonalat és köröket rajzolni – mondta. A baba úgy találta, hogy ez roppant egyszerű dolog. Anyu azonban más véleményen volt. Számos körrel nem volt megelégedve. Azokat mind kiradírozta, és Julának újra kellett írnia. A baba alig várta, hogy lekerüljön a polcról, és megnézhesse közelebbről is a könyveket, füzeteket. Jula azonban minden délután először gondosan becsomagolt a táskájába, s csak aztán kezdett a babával játszani.
– Irigy ez a Jula! – gondolta a baba bánatosan. Egyik délután azonban Jula megsajnálta, s megmutatta neki a füzeteket meg a színes korongokat.
– Nagyon szép! – sóhajtotta a baba. – Persze az iskola még érdekesebb lehet.
Jula sokat mesélt a tanító néniről és a gyerekekről. A baba egyre szomorúbban ült a polcon. Egyre jobban szeretett volna iskolába járni. Egy reggel Jula hirtelen elhatározással a táskájába dugta.
– Meg ne moccanj! Különben baj lesz! – súgta, amikor a tanítás megkezdődött. A baba meg se moccant. Viszont a táskában nem is látott, nem is hallott semmit. S ez nagyon szomorú dolog volt. Amikor Jula a színes korongokat vette elő, észrevette a baba szomorú arcát. Ügyesen kirakta a padfiókba, s aztán úgy tett, mintha ott sem lenne. Amikor a tanító néni kihívta Julát a táblához, a baba, hogy jobban lásson, kidugta a fejét a padfiókból, és zsupsz! – leesett a padlóra. A gyerekek felugráltak.
– Egy baba! Egy baba! – zsivajogtak.

A tanító néni a babát a tanári asztalra ültette.
– Innen sokkal jobban fog látni! – mondta a gyerekeknek, mintha mi sem történt volna. – Most pedig gyakoroljuk az O betűt!

A gyerekek azonban írás helyett egyre csak a babát lesték. A baba nagyon szégyellte magát. A tanító néni azonban megvigasztalta:
– Ne búsulj, baba, aki téged nagyon szeret, az úgysem rád figyel, hanem megmutatja, hogy már milyen szépen tud írni a papírra.

S lássatok csodát! A gyerekek ettől kezdve figyelmesen rajzolták, írták az o betűt.
– Ügyesen! – sétált a tanító néni a padok között. – A baba mindent lát! Látja ám a haszontalanokat is, akik elsietik a munkát.

Tanítás után pedig azt mondta:
– Jövő szombaton tartunk egy játékórát. Mindenki elhozhatja a legkedvesebb játékát. De csak akkor. Mert a játék az iskolában zavarja a tanítást. S ez nem szép dolog.
A gyerekek és a baba helyeslően bólintottak.

http://archivum.vasarnap.ujszo.com/vasarnap/200635/huncutka/mese-a-babarol-aki-iskolaba-szeretett-volna-jarni